Mi a különbség a VPS és a felhőszolgáltatás között?

Cikkünkből megtudhatja, hogy mi a különbség a VPS bérlés és a felhőszolgáltatás közt, illetve azt is, hogy mit jelent a cloud VPS szolgáltatás. #vps #cloud #informatika #felhő #felhőszolgáltatás

06 Már Mi a különbség a VPS és a felhőszolgáltatás között?

Egyáltalán nem mindegy, hogy VPS bérlést vagy felhőszolgáltatást veszünk igénybe a céges infrastruktúra támogatásához. A megfelelő döntés meghozásához ismerni kell a két szolgáltatás előnyeit és hátrányait, valamint vállalatunk egyedi igényeit is. Mi a különbség tehát a VPS bérlés és a felhőszolgáltatás között?

A VPS nem cloud: hotelszobára vagy hotelláncra van szükség?

VPS (Virtual Private Server – virtuális szerver) bérbeadással rengeteg informatikai cég foglalkozik. Maga a virtualizácó számos szoftverszállító vállalat (például Microsoft, XEN-Citrix, VMware, KVM) több platformján is lehetséges, az üzembe állítást polcról levett eszközökkel, tankönyvi tudással meg lehet oldani.

Ami ennél a megoldásnál kevésbé megvalósítható, az a kezelőfelület publikálása és az ügyfeleknek való átadása. Ezáltal a teljes infrastruktúrára (limitált) hozzáférést kapna az ügyfél, így több ponton is függetlenné válhat a szolgáltatótól, és számos feladatot maga láthat el, illetve automatizálhat. Mint például:

  • beavatkozás sebessége
  • VPS-ek indítása, leállítása, felügyelete
  • hardver választása, annak dedikációja

Egy metaforával élve a VPS szolgáltatás egy hotelszoba bérlésének felel meg, míg a felhőszolgáltatás a teljes hotel vagy hotellánc bizonyos feltételek közötti birtokba vételét jelentené – természetesen megfelelő felügyelettel és biztosítékottal. Még ebben az egyszerűsített példában is jól látszik milyen óriási a különbség a két szolgáltatástípus között.

Mi az a cloud VPS?

Ahogy azt a bemutatkozó oldalunkon is olvashatták, cégünk fő szakterülete és kiemelkedő terméke az úgynevezett GRANTGrid cloud VPS szolgáltatás. A cloud VPS egy felhő alapú virtuális szerver, amely ötvözi a fent leírt szolgáltatások előnyeit – a metaforát tovább gondolva a GRANTGrid cloud VPS szolgáltatása a rugalmasan alakítható, az ügyfél egyedi igényeire szabott, transzparens és közösségi fejlesztésű Airbnb rendszernek felelne meg, amely lépést tart a piac folyamatosan felbukkanó újításaival.

A GRANTGrid virtuális szerverei egyedi fejlesztésű, nagy teljesítményű fizikai szervereken futnak, amiket mérnökeink folyamatosan fejlesztenek. Nagy előnye, hogy virtuális szervereink bérlésekor a beszerzési, fenntartási, fejlesztési és egyéb rejtett költségeket, valamint a kockázatokat mi álljuk ügyfeleink helyett. Rendszerünk modern, bizonyítottan jól bírja a lökésszerű terheléseket (például nagy forgalmú oldalak, hírlevélkampányok vagy országos infrastruktúra kiszolgálásakor), különösen ajánlott mobilalkalmazások és online szolgáltatások háttérrendszerének üzemeltetéséhez. Megbízható, testre szabható, számonkérhető cloud VPS szolgáltatás remek ár/érték aránnyal, rendszergazdai támogatással és pénzvisszafizetési garanciával. Egyedi igények, hibrid infrastruktúrák esetén is remek választás.

Öszegyűjtöttünk 20 érvet, amit jó tudni a GRANTGrid rendszerről – ezen kívül az alábbiakat emelnénk még ki:

  • A GRANTGrid szolgáltatások kezelése az Amazon, Azure, stb. rendszerekkel is kompatibilis API-ra épül, ehhez van felhasználóbarát, webes, grafikus kezelhető felület, így bármilyen infrastruktúra kialakítása komolyabb ismeretek nélkül elvégezhető.
  • Ezen a felületen a fenti szolgáltatókkal is összeköthető az infrastruktúra, így az erőforrások transzparensen mozgathatóak közöttük.
  • Tapasztalataink szerint az Azure és társai ügyféltámogatása sok szempontból problémás, nem egyszer fordult náluk elő súlyos SLA sértés, adatvesztés, adatszivárgás: számonkérhetőségük erősen kérdéses, ezért igyekeznek komolyabb vállalatok olyan szolgáltatót választani a beszállítói láncokhoz, amelyek elérhetőek, működésük leinformálható.
  • A mamutcégekkel ellentétben szolgáltatásaink és rendszermérnökeink munkája igazodik az igényekhez, nem az ügyfeleink igazodnak hozzánk. A GRANTGrid ezért az egyéni elképzelések megvalósítására jobban alkalmazható, szolgáltatásaink GDPR kopatibilisek.
  • Árainkat a mindenkor megállapodott szerződés köti, a listaárak azért képviselik a nemzetközi színvonalat, mert a piac is hasonló. Ez természetesen tárgyalható, az érdekek egyeztethetőek.

Végezetül: mit válasszunk tehát, a felhőszolgáltatást vagy a VPS bérlést? Ahogy a bevezetőben már említettük, mindig érdemes megvizsgálni, mire szeretne pontosan fókuszálni a cég, mik az igények és a közép-, illetve hosszútávú tervek. Ezek szem előtt tartásával és a fent leírt rövid áttekintés figyelembe vételével könnyebb megválaszolni ezt a kérdést, amivel manapság sok startup és gyorsan fejlődő vállalat néz szembe.